Saturday, May 30, 2015

Elektrenai










Friday, May 29, 2015

144 MHz transverteris




Dar vienas "rusio gyventojas" , tai Zutiajevo transverteris, Isgirtasis  , tuo metu liaupsinamas, transverteris , pasirode elementarus "skystablauzdis"  . Jis buvo nepajegus isiubuoti GU 29  iki 50w. Pradejus aiskintis, pasirodo is heterodino nepakanka lygio, todel maisiklis padarytas ant vieno bipoliarinio tranzo, is vienos bedos i kita, tada neina isiubuoti pazadetuju 5w. Pavyko  "isdrebinti" 2w ....ir svajones dirbti per RS  1....5 palydovus , issisklaide kaip rukas , paputus vejui.Teko skubiai pasidaryti kitoki siustuva, kuris GU29 isiubuodavo net 100w, gerai sviete 100w elektro lempute , antenos lizde. Nevykeli transverteri , "pazeminau"  i rusio lygmeni. Ji galima butu sutvarkyti , perdirbus maisikli, ir  heterodina ,idejus , "padoru" kvarca. 

Thursday, May 28, 2015

YL 1042 decimetrinis ATV siustuvas.



Paauksuotas" rusio gyventojas"....Vokietijoje gamintas decimetrinis televizijos siustuvas , 50w antenoje. Zinoma tai pagaminta seniai, bet dar ir dabar butu galima sekmingai "pakurti" . Jis tiktu 435MHz ir galima perderinti ant 1296 MHz ir tureti 50w . Nevisi ir siandien  ant 1296 MHz, turi 50w  Ant 1296 MHz  reiketu patrumpinti gelezies pjukleliu  YL1042 katodine grandi.. o gal ir nepatrumpinus , is 432MHz patrigubinti i 1296MHz...aisku  toks pasirinkimas neekonomiskas. Yra dar vienas varijantas , ant decimetru  atkurti TV siustuva, truksta maitinimo bloko, ir  50w videomoduliatoriaus....bet rysiu reguliavimo tarnyba.... "numautu" paskutines kelnes.

Wednesday, May 27, 2015

Cubesat



Cubesat....kaip zinote du lietuviski nuskriejo i kosmosa  sekmingai, .. cia treciasis ... dabar LY3H Zilvinas , derina antena. Suskaiciuoti kompe viena, o praktika mazumele skiriasi, reikia antena suderinti vietoje, tada  problemu  is kosmoso  nebus. Kai vel ka idomaus pamatysiu , infornuosiu  kaip "Cubesat" dezute  pilneja...

Monday, May 25, 2015

DIP meter



Rusio tvarkymo metu galima rasti visko. Bangomatis - heterodininis indikatorius, juo galima derinti antenas, siustuvus , o jeigu pries dietektoriu, prijungti daznomati, daznumas bus pamatuotas labai tiksliai. Viduje yra dvieju uztvaru tranzistorius , kaip generatorius, detektorius , ir vienas tranzistorius rodykliniam indikatoriui. Skales yra keiciamos, ju yra apie 10 vienetu, kad perdengti diapazonus nuo 2Mc iki 200Mc. Dar rusyje aptiktas UV3DI pilnai veikiantis 3,5MHz -21MHz transiveris +  trys GU50 galinis, veikiantis 3,5MHZ- 21MHz....gal but veiktu ir 28MHz, bet derinant transiveri , nulauziau  netycia rite, ilga tokia, negavau pakaitalo....Nesiryzau tempti is rusio patamsio , i dienos sviesa...todel foto, del mano tingumo - nebus. Transiverio deze pagaminta Kauno  Radijo Matavimo prietaisu , mokslinio tyrimo institute, kur tuomet dirbau. Uzrasai graviruoti, perforuota graziai deze, bet kazkas sove galvon , nenudaziau dezes virsaus ,o apklijavau plevele, galvoju , kad "sumoviau " dizaina. Galinis- juodoje dezeje, Priekine panele - nupoliruotas aliuminis, Uzrasai - spec. klijuotos raides, galvoju , kad but buve geriau , firmiskai isgraviruot...bet yr taip kaip yr. Turite zodini portreta, nekalbu apie rusio dulkes, jos nesunkiai nuvalomos skudureliu. Graziai lentynos kampe stovi, dar 100metu tegu stovi, nemaiso...."Rusio gyventojas" buvo  su dviem GK71 galinis. As ji perleidau  LY3DF , Tomui, Namie ijungiau galini , spustelejau rakta, prigeso buto sviesa, dar ir kaimynas atejo pasiklausti, kodel dristu  kalbeti per jo garso koloneles,1 kW buvo "uzslaptintas" rusyje. Rusio tvarkymas eina  pabaigon, , gal dar pavyks,  kokiu  sunkiai pakeliamu "menkniekiu", rasti.

Saturday, May 23, 2015

10 W LED


10 W    LED  , Kinietiskas , svelniai baltas, be melyno atspalvio

Thursday, May 21, 2015

Vejo turbina , "tramdyti darzo kurmius"


"Gaisrininko " vejo malunas pagamintas is automobilinio gesintuvo, su slegio matuokliu, kaip balastu ir infragarso rezonatoriumi  ir is pacios vejo turbinos. Bandymu poligonas , Jono  LY3MJ  nuosavas darzas. Jei ilgiau  nesutepus maluno aseles, is  darzo gali isvaryti ne tik kurnius, bet ir pati darzo seimininka. Cypimas toks, lyg butu susirinkes visas peliu sinfoninis orkestras. Gesintuvas gali pateisinti ir kitokius seimininko lukescius. Vakare iskepus saslykus, galima uzgesinti zarijas, nenuimant svieziai iskeptu saslyku. Gausis pikantiskas patiekalas, saslykas su balta putele. Lauksime Jono LY3MJ moksliniu pastabu.

Wednesday, May 20, 2015

Sovietinis "ismanusis"

Svarbiausias  rusio  tvarkymo rezultatas, "senu geru laiku" sovietinis "ismanusis " telefonas.Jis laidu budavo tiesiai sujungtas su imones direktoriaus kabinetu. Sekmingai vadovaves kolukiui, 100kg antsvorio turintis vyras, griausmingu balsu pavasari, kolukieciams, is kontoros praverto lango , surikdavo "draugai kolukieciai, jau pavasaris , kodel nesejate"? Pasigirsdavo atsakymas "drauge pirmininke ,nieko ner, liko tik vadzios" . "Tada sekite vadzias , avinai" , surikdavo griausmingu balsu kolukio pirmininkas. Sekmingas vadovavimas buvo ivertintas, pagal partine linija , kolukio pirmininkas , buvo paaukstintas i imones direktorius,Imone, kuri nei seja, nei pjauna.  Uztat is raudonojo telefono buvo galima isgirsti, kad esi asilas, avinas, besivaipanti bezdzione. Pereidamas i kita geresni darba, kaip suvenyra, nuo stalo ,pasiemiau raudonaji "ismanuji" telefona. Ji patalpinau savo rusyje, prie bulviu, tegul ex. kolukio pirmininkas kalbasi su bulviu maisais.

Tuesday, May 19, 2015

Monday, May 18, 2015

144MHz CW SSB TRX lietuviskoje dezeje....



2m TRX  UB5UG  ideja, lietuviskas ispildymas. Impozantiskai gavosi, uztat patogu derinti, galima lengvai prieiti prie abieju  TRX pusiu, Kabeliukai - konturai  paderinimo neprasydavo, pakakdavo trimerius susukti teisingai. Derinimo  vernieras , linija su trumpikliu, buvo pakeista kintamu kondensatoriumi, netekau  skales linijiskumo, ir perdengimo dydzio. Uztat patogu derinti. TRX sirdis overtoninis 24MHz kvarcinis filtras, labai dideliu rupesciu nesukeldavo, jei teisingai "supieluotas" uztekdavo susukti trimerius i vietas. Paprastas balansinis kvarcinis filtras ant 9MHz , sukeldavo daug didesni galvos skausma. Overtoninis  , tai reiskia , kad filtro kristalai  elektrineje harmonikoje yra ant 8MHz, Kvarcai  "supjauti" , taip kad butu linke generuoti ant 24MHz, tad kristalinis filtras veike ant 24MHz. Todel buvo truputi trukumu, "Spalvotas"  signalas, "sunkdavosi" nesantysis, bet nezymiai, signalo kokybe buvo gera. Mat kur stovedavo BFO, kvarcinio filtro slaitas, nebuvo pakankamo statumo. Reversinis 24MHz stiprintuvas, veikdavo is kart , jei nepadaryta klaidu, Truputi reikedavo "pavargti" su galingumu....Pradziai , viskas atrode painiai, bet reziume, TRX labai  "nesioziuodavo ." UB5UG Jurijaus Medineco  ideja , dar ir siandien  atrodo moderniai, zinoma reiktu viska padaryti is siuolaikiniu detaliu

Sunday, May 17, 2015

28MHz TRX 5w PEP

28 MHz SSB CW transiveris 5w PEP, sukonstruotas UB5UG  Jurijaus Medineco, is Kijevo, dirba nepriekaistingai. Idomus tuo , kad nera riciu. Rites pakeistos koaksialinio kabelio atraizomis, Vykes sprendimas, Klausiausi  palydovu ant 29,4 MHz, tada skrido RS 1.... RS 5... Penki vienetai buvo  ismesti kosmose is vienos raketos nesejos. Svyturiai dirbo tais paciais dazniais,  orbitos buvo skirtingos, tai zemesnes orbitos palydovas imdavo lenkti auistesnes orbitos palydova...svyturiai budavo girdimi du , ant to paties daznio. Antena naudojau delta desimciai metru, uzmetus ant obels, buvo galima isgirsti svyturi 599...RS 1...5 skriejo mazdaug apie 800km aukstyje, neordinari atrakcija buvo.   UB5UG transiveriu , pavyko QSO su JAV,  geri praejimai buvo 


Friday, May 15, 2015

Trys viename



Dvieju tonu generatorius, triuksmu generatorius, ir kalibratorius, trys viename...

Thursday, May 14, 2015

Tuesday, May 12, 2015

Kasetinis transiveris, UB5UG Jurij Medinec , Kiev




UB5UG Jurij Medinec Kiev, talentingas radijo megejas, kasetinis transiveris, 1,8 MHz ....144 MHz , pagamintas apie 1980 metus, niekas dar  iki siol nepasiule platesnio diapazono. Pagrindine dalis 24MHz , tarpinis, overtoninis 4 kristalu kvarcinis filtras, 24MHz pirmyn atgal tarpinis stiprintuvas, Apie 5W PEP, Su suolaikinem detalem , galima transiveri pagaminti ir ant 432MHz Karpatuose  SSB 145MHz dirbta su cekais, rumunai sugebejo dirbti tik CW, buvo slovaku  stociu, ant 10m su didele delta, Sergej Bunin UR5UN  dabar KD4PNP  padare QSO su  japonais, sie nenorejo patiketi , kad tai tik 5w....bet kai pasakyta buvo, kad tai Karpatu kalnuose.... patikejo, Su tokiu aparatu LY2CC is Kauno  padare QSO su svedais, Man pavyko kukliau , televizine antena  QSO su  Plunge, Dundagoje , Latvijoje garsiai girdejome suomius, kol pakelem tvarkingai antena , suomis prapuole kaip i Baltijos vandenis..